Celem programu ,, Dobry Posiłek w szpitalu" jest poprawa jakości żywienia w naszym Szpitalu oraz zwiększenie dostępności porad żywieniowych dla Pacjentów.
Piątek 01.12
Śniadanie dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
Kawa z mlekiem-250ml(1,7)G
Chleb razowy –1 kromka/32g (1)
Bułka wieloziarnista–1szt./70g (1,7,11)
Masło – 15g (7)
Pasta z jajek ze szczypiorkiem i majonezem - 100g (3,10) G
Ogórek kiszony – 70g
Pomarańcza- 1/2szt
Sałata
Obiad dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
Zupa pomidorowa zabielana – 250g (7,9) G
Gzik z koperkiem - 250g (7)
Ziemniaki gotowane – 150g G
Surówka z kapusty pekińskiej - 150g
Kompot wiśniowy b/c – 200mlG
Wtorek 17.10
Śniadanie podstawowe
Kawa z mlekiem-250ml(1,7)G
Kaszka manna - 200g (1,7)G z sosem z czarnej porzeczki - 70g G
Bułka z dynią -1 szt/50g (1,7)
Masło – 15g (7)
Polędwica sopocka - 50g (1,6,9,10)
Papryka konserwowa – 50g
Sałata
Obiad podstawowy
Zupa brokułowa zabielana - 250ml (7,9) G
Kotlet z soczewicy -100g/1szt. (1,3) S
Ziemniaki puree- 250g (7) G
Surówka z marchwi i jabłka- 150g
Kompot owocowy - 200ml G
Środa 16.10
Śniadanie podstawowe
Kawa z mlekiem-250ml(1,7) G
Chleb razowy – 1 kromka /32g (1)
Bułka grahamka-1szt/50g(1)
Masło – 15g (7)
Ser topiony trójkąty-1szt/18g (7)
Kiełbasa krakowska - 50g (1,6,9,10)
Ogórek kiszony - 70g
Sałata
Obiad podstawowy
Rosół z makaronem -250ml (1,3,9) G
Udko z kurczaka - 1szt. w sosie własnym Piecz.
Ziemniaki puree – 250g (7) G
Surówka z czerwonej kapusty – 150g
Kompot z czerwonej porzeczki – 200ml G
Czwartek 19.10
Śniadanie podstawowe
Kawa z mlekiem-250ml(1,7)G
Owsianka na mleku-250g(7)G z musem jabłkowym – 70g G
Bułka wieloziarnista - 1szt/70g (1,7,11)
Masło – 15g (7)
Szynka gotowana - 50g (1,6,9,10)
Pomidor – 70g
Sałata
Obiad podstawowy
Zupa ogórkowa –250g(7,9)G
Strogonow wieprzowy - 250g (1,7,10) D
Kluski kładzione -150g (1,3)G
Sałatka z buraków i jabłka -150g G
Kompot z czarnej porzeczki – 200ml G
Piątek 20.10
Śniadanie podstawowe
Kawa z mlekiem -250ml (1,7) G
Bułka wieloziarnista - 1szt. /70g/ (1,7,11)
Masło – 15g (7)
Muffinka marchewkowa – 1szt./100g (1,3,7) Piecz.
Kiełbasa żywiecka – 50g (1,6,9,10)
Pomidor – 70g, Pomarańcze 1/2szt
Sałata
Obiad podstawowy
Barszcz zabielany z makaronem -250ml(1,3,7,9) G
Jajka z pieca – 2 szt. (3) P
Ziemniaki puree – 250g (7) G
Mizeria z jogurtem i śmietaną – 150g (7)
Kompot z czerwonej porzeczki – 200 ml G
Poniedziałek 23.10
Śniadanie podstawowe
Kawa z mlekiem-250ml(1,7)G
Chleb razowy–1 kr/32g (1)
Bułka pszenna - 1szt./55g (1,7)
Masło – 15g (7)
Pasta z jajek ze szypiorkiem i majonezem –100g (3,7,10)G
Sałatka z ogórka i rzodkiewki – 150g
Sałata
Serek owocowy – 150g (7)
Obiad podstawowy
Zupa z białych warzyw - 250ml (7,9) G
Kotlet drobiowy panierowany- 100g (1,3) S
Ziemniaki puree - 250g (7) G
Surówka z białej kapusty -150g
Kompot owocowy – 200ml G
Wtorek 24.10
Śniadanie podstawowe
Kawa z mlekiem-250ml(1,7)G
Chleb razowy–1 kromka /32g/ (1,7)
Bułka grahamka-1szt./50g(1)
Masło – 15g (7)
Szynka staropolska- 50g (1,6,9,10)
Ser twar. wędzony – 50g (7)
Ogórek kiszony – 70g, Sałata
Jabłko pieczone – 1szt. Piecz.
Obiad lekkostrawny
Barszcz zabielany z makaronem – 250ml(1,7,9)G
Dorsz gotowany - 100g (4) G
w sosie cytrynowym- 125ml (1,7) G
Ziemniaki gotowane – 250g G
Brokuły gotowane - 150g G
Kompot truskawkowy – 200ml G
Środa 25.10
Śniadanie podstawowe
Kawa z mlekiem-250ml(1,7)G
Chleb razowy – 1 kromka /32g (1)
Bułka z dynią–1szt./50g(1,7)
Masło – 15g (7)
Pasta twarogowa z rzodkiewką – 150g (7)
Szynka gotowana - 35g (1,6,9,10)
Sałata
Grejpfrut – 1/2szt.
Obiad dieta wegetariańska
Wywar jarzynowy z kaszką - 250ml (1,9)G
Kotlet z brokuł - 2szt./150g (1,3)S
Ziemniaki puree – 250g (7)G
Sałatka z buraków i jabłka – 150gG
Kompot z owoców leśnych – 200mlG
Czwartek 26.10
Śniadanie podstawowe
Kawa z mlekiem-250ml(1,7)G
Owsianka na mleku-250g(7)G z musem śliwkowym – 70g G
Bułka pszenna – 1szt./55g (1,7)
Masło – 15g (7)
Ser tylżycki – 35g (7)
Polędwica sopocka – 35g (1,6,9,10)
Papryka – 70g
Sałata
Obiad dieta wegetariańska
Zupa ziemniaczana –250ml (9) G
Gołąbki wege z ryżem w kapuście - 250g Piecz.
w sosie pomidorowym -125ml (1,7) G
Ziemniaki gotowane - 250g G
Kompot owocowy – 200ml G
Piątek 27.10
Śniadanie podstawoweKawa z mlekiem-250ml(1,7)G
Chleb razowy –1 kromka/32g (1)
Bułka wieloziarnista–1szt./70g (1,7,11)
Masło – 15g (7)
Pasta z jajek ze szczypiorkiem i majonezem - 100g (3,10) G
Ogórek kiszony – 70g
Pomarańcza- 1/2szt
Sałata
Obiad diety z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
Zupa pomidorowa zabielana – 250g (7,9) G
Gzik z koperkiem - 250g (7)
Ziemniaki gotowane – 150g G
Surówka z marchewki i jabłka - 150g
Kompot wiśniowy b/c – 200mlG
Poniedziałek 30.10
Śniadanie podstawowe
Kawa z mlekiem-250ml(1,7)G
Chleb razowy–1 kromki /32g (1)
Bułka mleczna-1szt/50g (1,3,7)
Masło – 15g (7)
Ser homogenizowany -1szt./100g (7)
Powidła – 80g
Pomidor – 70g
Sałata
Gruszka – 1sz.
Obiad diety podstawowej
Krem z cukinii z grzankami –250ml (1,7,9) G
Schab nadziewany szpinakiem – 1pl./100g (3) Piecz.
w sosie pieczeniowym -125ml (1) G
Kasza pęczak- 150g (1) P
Surówka z czerwonej kapusty -150g
Kompot z rabarbaru–200ml G
Wtorek 31.10
Śniadanie podstawowe
Kawa z mlekiem-250ml(1,7)G
Chleb razowy – 1 kromka /32g (1)
Bułka grahamka–1szt./50g (1)
Masło – 15g (7)
Jajko gotowane - 1szt. (3)G
Polędwica z indyka - 50g
(1,6,7,9,10)
Papryka – 70g, Sałata
Mandarynka – 1szt.
Obiad drugie danie podstawowe
Krem dyniowy z papryką i pestkami dyni - 250ml (7,9)G
Placki ziemniaczane- 3szt./300g (1,3) S
z sosem myśliwskim – 250ml (1,8,9,10) G
Kompot owocowy – 200ml G
Czwartek 02.11
Śniadanie podstawowe
Kawa z mlekiem-250ml (1,7) G
Chleb raz.–1 kromki /32g (1)
Bułka pszenna -1szt/55g (1,7)
Masło – 15g (7)
Kiełbasa krakowska – 50g (1,6,9,10)
Ser topiony trójkąt-1szt/18g (7)
Pomidor – 70g, Sałata
Obiad diety podstawowej
Zupa pomidorowa z makaronem - 250ml (1,3,7,9) G
Kotlet mielony – 100g (1,3) S
Ziemniaki puree – 250g (7) G
Surówka z kapusty pekińskiej – 150g
Kompot owocowy – 200ml G
Piątek 3.10
Śniadanie dieta podstawowa
Kakao – 250ml (1,7)G
Chleb razowy –1 kromka/32g (1)
Rogal –1szt /100g (1,7)
Masło – 15g (7)
Ser grani – 200g (7)
Dżem owocowy - 80g
Sałata
Grejpfrut – 1/2szt.
Obiad diety podstawowej
Barszcz zabielany z makaronem-250ml(1,3,7,9)G
Dorsz smażony-150g(1,3,4)S
Ziemniaki puree – 250g (7)G
Surówka z kiszonej kapusty – 150g
Kompot z czarnej porzeczki –200ml G
Poniedziałek 06.11
Śniadania dieta podstawowa
Kawa z mlekiem-250ml(1,7)
Bułka wieloziarnista – 70g (1,7,11)
Masło – 15g (7)
Jogurt naturalny - 1szt. (7) z musli – 20g i musem z owoców leśnych- 70g
Polędwica sopocka – 50g (1,6,9,10)
Ser tylżycki wędzony – 35g (7)
Pomidor- 70g,
Sałata
Obiad diety łatwostrawnej
Zupa ziemniaczana- 250ml (9)
Filet z kurczaka gotowany – 70g
w sosie cytrynowym -125ml (1,7)
Ryż gotowany -150g
Sałatka z buraków i jabłka- 150g
Kompot z czerwonej porzeczki – 200ml
WTOREK 07.11
Śniadanie dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
Kawa z mlekiem -250ml (1,7)G
Chleb raz.- 3 kromki/96g (1)
Masło-15g (7)
Ser grani - 1szt/200g (7)
Kiełbaska śląska delikatesowa 1szt. na gorąco (1,6,9,10)
Pomidor – 70g
Sałata
Grejpfrut – 1/2szt.
Obiad dieta łatwostrawna
Krem z białych warzyw - 250ml (7,9)G
Schab nadziewany szpinakiem -1pl/100g (3) P
w sosie śmietanowym - 125ml (1,7) G
Ziemniaki gotowane - 250g G Cukinia pieczona -150g Piecz.
Kompot wieloowocowy –200ml G
Środa 08.11
Śniadanie dieta podstawowa
Kawa z mlekiem-250ml(1,7)G
Chleb razowy – 1 kromka /32g (1)
Bułka z dynią-1szt/50g (1,7)
Masło – 15g (7)
Jajko z pieca – 50g (3) z
szynką konserwową - 35g (1,6,9,10) P
Sałatka z pomidora i sałaty lodowej- 90g
Mandarynka-1szt.
Obiad dieta podstawowa
Rosół z makaronem – 250ml (1,3,9) G
Udko pieczone w sosie własnym – 1 porcja Piecz.
Ziemniaki pieczone z cebulką i natką pietruszki – 250g Piecz.
Surówka koperkowa –150g (3,10)
Kompot owocowy - 200ml G
Czwartek 09.11
Śniadanie dieta podstawowa
Kawa z mlekiem-250ml(1,7)G
Owsianka na mleku - 250g (7)G z musem śliwkowym-70g G
Bułka grahamka –1szt./50g (1)
Masło – 15g (7)
Polędwica sopocka - 50g (1,6,9,10)
Sałatka z pomidora, ogórka kiszonego i cebuli-150g
Sałata
Obiad dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
Krem dyniowy – 250ml(7,9)G
Sos mięsno-jarzynowy-250ml (9) D
Ryż brązowy - 100g G
Surówka z czerwonej kapusty – 150g
Kompot z czerwonej porzeczki b/c – 200ml G
Piatek 10.11
Śniadanie dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
Kawa z mlekiem-250ml (1,7) G
Chleb raz.–1 kromka/32g (1)
Bułka wieloziarnista -1szt/70g (1,7,11)
Masło – 15g (7)
Pasta twarogowa z rzodkiewką i szczypiorkiem – 150g (7)
Sałata
Pomarańcza- 1/2szt.
Obiad dieta podstawowa
Barszcz zabielany z makaronem-250ml (1,3,7,9) G
Jajka z pieca – 2szt. (3) P
Ziemniaki puree – 250g (7) G
Fasolka szparagowa z masłem z bułką tartą -150g (1,7) P
Kompot z czarnej porzeczki – 200ml G
Poniedziałek 13.11
Śniadanie dieta podstawowa
Kawa z mlekiem-250ml(1,7)G
Budyń jaglany - 250g (7)G z sosem wiśniowym – 70g G
Bułka grahamka- 1szt/50g (1)
Masło – 15g (7)
Szynka drobiowa – 50g (1,6,9,10)
Pomidor – 70g
Sałata
Gruszka – 1szt.
Obiad dieta podstawowa
Zupa z soczewicy – 250ml (1,7,9) G
Gyros drobiowy - 100g (10)S
Sos jogurtowo-koperkowy - 70ml (3,7,10)
Ryż curry z warzywami-150gD
Surówka coleslaw - 150g (3,10)
Kompot z czarnej porzeczki -200ml G
Wtorek 14.11
Śniadanie - dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
Kawa z mlekiem-250ml(1,7)G
Chleb razowy–3 kr/96g(1)
Masło – 15g (7)
Pasta z jajek ze szczypiorkiem i majonezem–100g(3,7,10)G
Kiełbaska drobiowa biała - 1szt.(1,6,9,10) na gorąco
Pomidor-70g,
Sałata
Grejpfrut – 1/2szt.
Obiad - dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowowdanów
Zupa dyniowa – 250g (7,9)G
Filet z kurczaka–70g Piecz+P
Ziemniaki gotowane – 150g G
Surówka z marchwi i jabłka- 150g
Kompot z czarnej porzeczki b/c - 200ml G
Środa 15.11
Śniadanie - dieta podstawowa
Kawa z mlekiem-250ml(1,7)G
Chleb razowy – 1 kromka /32g (1)
Bułka grahamka-1szt/50g(1)
Masło – 15g (7)
Szynka gotowana - 50g (1,6,9,10)
Ser topiony trójkąt –/1szt./18g (7)
Pomidor – 70g, Sałata
Jabłko – 1szt.
Obiad dieta podstawowa
Rosół z makaronem – 250g (1,3,9) G
Kurczak pieczony -180gPiecz.
Ziemniaki puree – 250g (7)G
Surówka z kapusty białej- 150g (3,10)
Kompot śliwkowy –200ml G
Czwartek 16.11
Śniadanie dieta podstawowa
Zacierka – 250ml (1,3,7)G
Kawa z mlekiem-250ml(1,7)G
Bułka grahamka –1szt/50g (1)
Masło – 15g (7)
Pasztet zapiekany - 100g (3,9)Piecz.
Sałatka z ogórka i rzodkiewki - 150g
Sałata
Mandarynka – 1szt.
Obiad dieta podstawowa
Zupa pieczarkowa z makaronem – 250 ml (1,3,7,9)G
Kotlet schabowy panierowany – 100g (1,3)S
Ziemniaki gotowane–250gG
Surówka z czerwonej kapusty – 150g
Kompot z wieloowocowy – 200ml G
Piątek 17.11
Śniadanie dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
Kawa z mlekiem-250ml
(1,7) G
Chleb razowy–3 kromki /96g (1)
Masło – 15g (7)
Ser grani - 200g (7)
Filet z kurczaka –50g P
Pomarańcza- 1/2szt.
Sałata
Obiad dieta podstawowa
Zupa jarzynowa z groszkiem – 250ml (7,9) G
Dorsz smażony - 150g (1,3,4) S
Ziemniaki puree – 250g (7) G
Surówka z kiszonej kapusty– 150g
Kompot z czerwonej porzeczki – 200ml G
Poniedziałek 20.11
Śniadanie dieta podstawowa
Kakao – 250ml (7) G
Chleb razowy–1 kromka/32g (1)
Bułka pszenna-1szt./55g(1,7)
Masło – 15g (7)
Polędwica sopocka – 50g (1,6,9,10)
Dżem owocowy- 80g
Papryka -50g
Sałata
Gruszka – 1szt.
Obiad dieta podstawowa
Zupa pomidorowa z ryżem - 250ml (7,9) P
Pieczeń z indyka - 70g Piecz.
w sosie pieczeniowym – 125ml (1,7) Piecz.
Kopytka - 250g (1,3) G
Sałatka z buraków i jabłka -150g G
Kompot śliwkowy-200ml G
Wtorek 21.11
Śniadanie dieta podstawowa
Kawa z mlekiem-250ml(1,7)G
Kaszka manna - 200g (1,7)G z sosem z czarnej porzeczki - 70g G
Bułka z dynią -1 szt/50g(1,7)
Masło – 15g (7)
Polędwica sopocka - 50g (1,6,9,10)
Sałatka z pomidora i ogórka kiszonego – 150g
Sałata
Obiad dieta podstawowa
Krem brokułowy - 250ml (7,9) G
Kotlet z soczewicy -100g/1szt. (1,3) S
Ziemniaki gotowane - 250g G
Surówka z marchwi i jabłka- 150g
Kompot owocowy - 200ml G
Środa 22.11
Śniadanie dieta podstawowa
Kawa z mlekiem-250ml(1,7)G
Chleb razowy–1 kr/32g(1)
Bułka grahamka-1szt/50g(1)
Masło – 15g (7)
Ser topiony trójkąty-1szt/18g (7)
Kiełbasa krakowska - 50g (1,6,9,10)
Ogórek kiszony - 70g
Sałata
Obiad dieta podstawowa
Rosół z makaronem -250ml (1,3,9) G
Udko z kurczaka pieczone - 1szt. w sosie własnym Piecz.
Ziemniaki gotowane –250g G
Surówka z czerwonej kapusty – 150g
Kompot z czerwonej porzeczki – 200ml GWięcej o żywieniu Pacjentek w GPSK
Czwartek 23.11
Śniadanie dieta podstawowa
Kawa z mlekiem-250ml(1,7)G
Owsianka na mleku-250g(7)G z musem jabłkowym – 70g G
Bułka wieloziarnista - 1szt/70g (1,7,11)
Masło – 15g (7)
Szynka gotowana - 50g (1,6,9,10)
Pomidor – 70g , Sałata
Obiad dieta wegetariańska
Zupa ziemniaczana –250g (7,9) G
Pyzy drożdżowe - 2szt/100g (1,3,7) G
Z sosem pieczarkowym – 200ml (1,7) G
Sałatka z buraków i jabłka -150g G
Kompot z czarnej porzeczki – 200ml G
Piątek 24.11.
Śniadanie dieta podstawowa
Kawa z mlekiem -250ml (1,7) G
Bułka wieloziarnista - 1szt. /70g/ (1,7,11)
Masło – 15g (7)
Muffinka marchewkowa – 1szt./100g (1,3,7) Piecz.
Kiełbasa żywiecka – 50g (1,6,9,10)
Pomidor – 70g
Pomarańcze- 1/2szt, Sałata
Obiad dieta podstawowa
Barszcz zabielany z makaronem -250ml(1,3,7,9) G
Kotlet z jaj– 1 szt. (1,3) S
Ziemniaki gotowane – 250g G
Surówka z kapusty pekińskiej- 150g
Kompot z czerwonej porzeczki – 200 ml G
Poniedziałek 27.11
Śniadanie dieta podstawowa
Kawa z mlekiem-250ml(1,7)G
Chleb razowy–1 kr/32g (1)
Bułka pszenna-1szt./55g(1,7)
Masło – 15g (7)
Pasta z jajek ze szypiorkiem i majonezem –100g (3,7,10)G
Sałatka z ogórka i rzodkiewki – 150g
Sałata
Obiad dieta podstawowa
Krem z białych warzyw - 250ml (7,9) G
Kotlet drobiowy panierowany- 100g (1,3) S
Ziemniaki gotowane-250g G
Surówka z białej kapusty -150g
Kompot owocowy – 200ml G
Wtorek 28.11
Śniadanie dieta podstawowa
Kawa z mlekiem-250ml(1,7)G
Chleb razowy–1 kromka /32g/ (1,7)
Bułka grahamka-1szt./50g(1)
Masło – 15g (7)
Szynka staropolska- 50g (1,6,9,10)
Ser twarogowy wędzony – 50g (7)
Ogórek kiszony – 70g, Sałata
Jabłko – 1szt.
Obiad dieta lekkostrawna
Barszcz zabielany z makaronem – 250ml(1,7,9)G
Dorsz gotowany - 100g (4) G
w sosie cytrynowym- 125ml (1,7) G
Ziemniaki gotowane – 250g G
Brokuły gotowane - 150g G
Kompot truskawkowy – 200ml G
Środa 29.11
Śniadanie dieta łatwostrawna
Kawa z mlekiem-250ml(1,7)G
Chleb bal.–1 kromka/30g (1)
Bułka z dynią–1szt./50g(1,7)
Masło – 15g (7)
Pasta twarogowa z pomidorem i koperkiem – 150g (7)
Szynka gotowana - 35g (1,6,9,10)
Sałata
Jabłko pieczone – 1szt. Piecz
Obiad dieta łatwostrawna
Rosolnik - 250ml (1,9)G
Schab gotowany- 70gG
w sosie śmietanowym -125ml (1,7)G
Ziemniaki gotowane – 250gG
Sałatka z buraków i jabłka – 150gG
Kompot z owoców leśnych – 200mlG
Czwartek 30.11
Śniadanie dieta podstawowa
Kawa z mlekiem-250ml(1,7)G
Owsianka na mleku-250g(7)G z musem śliwkowym – 70g G
Bułka pszenna–1szt./55g(1,7)
Masło – 15g (7)
Ser tylżycki – 35g (7)
Polędwica sopocka – 35g (1,6,9,10)
Papryka – 70g
Sałata
Obiad dieta podstawowa
Zupa ziemniaczana –250ml (1,6,9,10) G
Gołąbki mięsne z ryżem w kapuście - 250g Piecz.
w sosie pomidorowym -125ml (1,7) G
Ziemniaki gotowane – 150g G
Kompot owocowy – 200ml G
Więcej informacji na temat żywienia w naszym Szpitalu pod linkiem:
https://www.gpsk.ump.edu.pl/pl/zywienie-pacjentek-42