Polna 33
Poznań
IZBA PRZYJĘĆ

Dobry Posiłek

 

Celem programu ,, Dobry Posiłek w szpitalu"  jest poprawa jakości żywienia w naszym Szpitalu oraz zwiększenie dostępności porad żywieniowych dla Pacjentów.

Piątek 01.12

Śniadanie dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Kawa z mlekiem-250ml(1,7)G
Chleb razowy –1 kromka/32g (1) 
Bułka wieloziarnista–1szt./70g (1,7,11) 
Masło – 15g (7)
Pasta z jajek ze szczypiorkiem i majonezem - 100g (3,10) G
Ogórek kiszony – 70g
Pomarańcza- 1/2szt
Sałata

Obiad dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 

Zupa pomidorowa zabielana – 250g (7,9)  G
Gzik z koperkiem - 250g (7)
Ziemniaki gotowane – 150g G  
Surówka z kapusty pekińskiej - 150g
Kompot wiśniowy b/c – 200mlG

Wtorek 17.10

Śniadanie podstawowe

Kawa z mlekiem-250ml(1,7)G

Kaszka manna - 200g (1,7)G z sosem z czarnej porzeczki - 70g G

Bułka z dynią -1 szt/50g (1,7)

Masło – 15g (7)

Polędwica sopocka - 50g (1,6,9,10)

Papryka konserwowa – 50g

Sałata

 

 

Obiad podstawowy

Zupa brokułowa zabielana - 250ml (7,9) G

Kotlet z soczewicy -100g/1szt. (1,3) S

Ziemniaki puree- 250g (7) G

Surówka z marchwi i jabłka- 150g

Kompot owocowy - 200ml G

 

 

Środa 16.10

Śniadanie podstawowe

Kawa z mlekiem-250ml(1,7) G

Chleb razowy – 1 kromka /32g (1)

Bułka grahamka-1szt/50g(1)

Masło – 15g (7)

Ser topiony trójkąty-1szt/18g (7)

Kiełbasa krakowska - 50g (1,6,9,10)

Ogórek kiszony - 70g

Sałata

 

 

Obiad podstawowy

Rosół z makaronem -250ml (1,3,9) G

Udko z kurczaka - 1szt. w sosie własnym Piecz.

Ziemniaki puree – 250g (7) G

Surówka z czerwonej kapusty – 150g

Kompot z czerwonej porzeczki – 200ml G

 

 

Czwartek 19.10

Śniadanie podstawowe

Kawa z mlekiem-250ml(1,7)G

Owsianka na mleku-250g(7)G z musem jabłkowym – 70g G

Bułka wieloziarnista - 1szt/70g (1,7,11)

Masło – 15g (7)

Szynka gotowana - 50g (1,6,9,10)

Pomidor – 70g

Sałata

 

 

Obiad podstawowy

Zupa ogórkowa –250g(7,9)G

Strogonow wieprzowy - 250g (1,7,10) D

Kluski kładzione -150g (1,3)G

Sałatka z buraków i jabłka -150g G

Kompot z czarnej porzeczki – 200ml G

 

Piątek 20.10

Śniadanie podstawowe

Kawa z mlekiem -250ml (1,7) G
Bułka wieloziarnista - 1szt. /70g/ (1,7,11)
Masło – 15g (7) 
Muffinka marchewkowa – 1szt./100g (1,3,7) Piecz.
Kiełbasa żywiecka – 50g (1,6,9,10)
Pomidor – 70g, Pomarańcze 1/2szt
Sałata

Obiad podstawowy

Barszcz zabielany z makaronem -250ml(1,3,7,9) G 
Jajka z pieca – 2 szt. (3) P
Ziemniaki puree – 250g (7) G
Mizeria z jogurtem i śmietaną – 150g (7)
Kompot z czerwonej  porzeczki – 200 ml  G

Poniedziałek 23.10

Śniadanie podstawowe

 

Kawa z mlekiem-250ml(1,7)G

Chleb razowy–1 kr/32g (1)

Bułka pszenna - 1szt./55g (1,7)

Masło – 15g (7)

Pasta z jajek ze szypiorkiem i majonezem –100g (3,7,10)G

Sałatka z ogórka i rzodkiewki – 150g

Sałata

Serek owocowy – 150g (7)

 

 

Obiad podstawowy

Zupa z białych warzyw - 250ml (7,9) G
Kotlet drobiowy panierowany- 100g (1,3) S
Ziemniaki puree - 250g (7) G
Surówka z białej kapusty -150g 
Kompot owocowy – 200ml G

 

Wtorek 24.10

Śniadanie podstawowe

Kawa z mlekiem-250ml(1,7)G

Chleb razowy–1 kromka /32g/ (1,7)

Bułka grahamka-1szt./50g(1)

Masło – 15g (7)

Szynka staropolska- 50g (1,6,9,10)

Ser twar. wędzony – 50g (7)

Ogórek kiszony – 70g, Sałata

Jabłko pieczone – 1szt. Piecz.

 

 

Obiad lekkostrawny

Barszcz zabielany z makaronem – 250ml(1,7,9)G

Dorsz gotowany - 100g (4) G

w sosie cytrynowym- 125ml (1,7) G

Ziemniaki gotowane – 250g G

Brokuły gotowane - 150g G

Kompot truskawkowy – 200ml G

 

 

Środa 25.10

 

Śniadanie podstawowe

Kawa z mlekiem-250ml(1,7)G

Chleb razowy – 1 kromka /32g (1)

Bułka z dynią–1szt./50g(1,7)

Masło – 15g (7)

Pasta twarogowa z rzodkiewką – 150g (7)

Szynka gotowana - 35g (1,6,9,10)

Sałata

Grejpfrut – 1/2szt.

 

 

Obiad dieta wegetariańska

Wywar jarzynowy z kaszką - 250ml (1,9)G

Kotlet z brokuł - 2szt./150g (1,3)S

Ziemniaki puree – 250g (7)G

Sałatka z buraków i jabłka – 150gG

Kompot z owoców leśnych – 200mlG

 

Czwartek 26.10

 

Śniadanie podstawowe

Kawa z mlekiem-250ml(1,7)G

Owsianka na mleku-250g(7)G  z musem śliwkowym – 70g G

Bułka pszenna – 1szt./55g (1,7)

Masło – 15g (7)

Ser tylżycki – 35g (7)

Polędwica sopocka – 35g (1,6,9,10)

Papryka – 70g

Sałata

Obiad dieta wegetariańska

Zupa ziemniaczana –250ml (9) G

Gołąbki wege z ryżem w kapuście - 250g  Piecz.

w sosie pomidorowym -125ml (1,7) G

Ziemniaki gotowane - 250g G 

Kompot owocowy – 200ml G

Piątek 27.10

Śniadanie podstawowe
Kawa z mlekiem-250ml(1,7)G
Chleb razowy –1 kromka/32g (1) 
Bułka wieloziarnista–1szt./70g (1,7,11) 
Masło – 15g (7)
Pasta z jajek ze szczypiorkiem i majonezem - 100g (3,10) G
Ogórek kiszony – 70g
Pomarańcza- 1/2szt
Sałata

 

Obiad diety z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Zupa pomidorowa zabielana – 250g (7,9)  G
Gzik z koperkiem - 250g (7)
Ziemniaki gotowane – 150g G  
Surówka z marchewki i jabłka - 150g
Kompot wiśniowy b/c – 200mlG

Poniedziałek 30.10

 

Śniadanie podstawowe

 

Kawa z mlekiem-250ml(1,7)G

Chleb razowy–1 kromki /32g (1)

Bułka mleczna-1szt/50g (1,3,7)

Masło – 15g (7)

Ser homogenizowany -1szt./100g (7)

Powidła – 80g

Pomidor – 70g

Sałata

Gruszka – 1sz.

 

 

Obiad diety podstawowej

Krem z cukinii z grzankami –250ml (1,7,9) G
Schab nadziewany szpinakiem – 1pl./100g (3) Piecz.
w sosie pieczeniowym -125ml (1) G
Kasza pęczak- 150g (1) P
Surówka z czerwonej kapusty -150g
Kompot z rabarbaru–200ml G

Wtorek 31.10

 

Śniadanie podstawowe

 

Kawa z mlekiem-250ml(1,7)G

Chleb razowy – 1 kromka /32g (1)

Bułka grahamka–1szt./50g (1)

Masło – 15g (7)

Jajko gotowane - 1szt. (3)G

Polędwica z indyka - 50g

(1,6,7,9,10)

Papryka – 70g, Sałata

Mandarynka – 1szt.

 

 

Obiad drugie danie podstawowe

Krem dyniowy z papryką i pestkami dyni - 250ml (7,9)G

Placki ziemniaczane- 3szt./300g (1,3) S

z sosem myśliwskim – 250ml (1,8,9,10) G

Kompot owocowy – 200ml G

 

Czwartek 02.11

Śniadanie podstawowe

Kawa z mlekiem-250ml (1,7) G
Chleb raz.–1 kromki /32g (1) 
Bułka pszenna -1szt/55g (1,7)
Masło – 15g (7) 
Kiełbasa krakowska – 50g (1,6,9,10)
Ser topiony trójkąt-1szt/18g (7)
Pomidor – 70g, Sałata 


 

Obiad diety podstawowej

Zupa pomidorowa z makaronem - 250ml (1,3,7,9)  G
Kotlet mielony – 100g (1,3) S
Ziemniaki puree – 250g (7)  G
Surówka z kapusty pekińskiej – 150g 
Kompot owocowy – 200ml  G

Piątek 3.10

 

Śniadanie dieta podstawowa

Kakao – 250ml (1,7)G

Chleb razowy –1 kromka/32g (1)

Rogal –1szt /100g (1,7)

Masło – 15g (7)

Ser grani – 200g (7)

Dżem owocowy - 80g

Sałata

Grejpfrut – 1/2szt.

 

Obiad diety podstawowej

Barszcz zabielany z makaronem-250ml(1,3,7,9)G 
Dorsz smażony-150g(1,3,4)S
Ziemniaki puree – 250g (7)G
Surówka z kiszonej kapusty – 150g
Kompot z czarnej porzeczki –200ml G

Poniedziałek 06.11

 

Śniadania dieta podstawowa

Kawa z mlekiem-250ml(1,7)

Bułka wieloziarnista – 70g (1,7,11)

Masło – 15g (7)

Jogurt naturalny - 1szt. (7) z musli – 20g i musem z owoców leśnych- 70g

Polędwica sopocka – 50g (1,6,9,10)

Ser tylżycki wędzony – 35g (7)

Pomidor- 70g,

Sałata

 

 

Obiad diety łatwostrawnej

Zupa ziemniaczana- 250ml (9)
Filet z kurczaka gotowany – 70g
w sosie cytrynowym -125ml (1,7)
Ryż gotowany -150g
Sałatka z buraków i jabłka- 150g
Kompot z czerwonej porzeczki – 200ml

WTOREK 07.11

Śniadanie dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Kawa z mlekiem -250ml (1,7)G
Chleb raz.- 3 kromki/96g (1)
Masło-15g (7) 
Ser grani - 1szt/200g (7) 
Kiełbaska śląska delikatesowa 1szt. na gorąco (1,6,9,10)
Pomidor – 70g
Sałata 
Grejpfrut – 1/2szt.

Obiad dieta łatwostrawna

Krem z białych warzyw - 250ml (7,9)G
Schab nadziewany szpinakiem -1pl/100g (3) P
w sosie śmietanowym - 125ml (1,7)  G
Ziemniaki gotowane - 250g G  Cukinia pieczona -150g Piecz.
Kompot wieloowocowy –200ml  G

Środa 08.11

Śniadanie dieta podstawowa

Kawa z mlekiem-250ml(1,7)G
Chleb razowy – 1 kromka /32g (1) 
Bułka z dynią-1szt/50g (1,7)
Masło – 15g (7)
Jajko z pieca – 50g (3) z
szynką konserwową - 35g (1,6,9,10) P
Sałatka z pomidora i sałaty lodowej- 90g
Mandarynka-1szt.

Obiad dieta podstawowa

Rosół z makaronem – 250ml (1,3,9)  G
Udko pieczone  w sosie własnym – 1 porcja Piecz.
Ziemniaki pieczone z cebulką i natką pietruszki – 250g Piecz.
Surówka koperkowa –150g (3,10)
Kompot owocowy - 200ml  G

Czwartek 09.11

Śniadanie dieta podstawowa

Kawa z mlekiem-250ml(1,7)G
Owsianka na mleku - 250g (7)G z musem śliwkowym-70g G
Bułka grahamka –1szt./50g (1)
Masło – 15g (7) 
Polędwica sopocka - 50g (1,6,9,10) 
Sałatka z pomidora, ogórka kiszonego i cebuli-150g 
Sałata 

 

Obiad dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Krem dyniowy – 250ml(7,9)G  
Sos mięsno-jarzynowy-250ml (9) D
Ryż brązowy - 100g  G
Surówka z czerwonej kapusty – 150g 
Kompot z czerwonej porzeczki b/c  – 200ml G

 

Piatek 10.11

 

Śniadanie dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

 

Kawa z mlekiem-250ml (1,7) G

Chleb raz.–1 kromka/32g (1)

Bułka wieloziarnista -1szt/70g (1,7,11)

Masło – 15g (7)

Pasta twarogowa z rzodkiewką i szczypiorkiem – 150g (7)

Sałata

Pomarańcza- 1/2szt.

 

 

Obiad dieta podstawowa

 

Barszcz zabielany z makaronem-250ml (1,3,7,9)  G
Jajka z pieca – 2szt. (3) P
Ziemniaki puree – 250g (7)  G
Fasolka szparagowa z masłem z bułką tartą -150g (1,7) P
Kompot z czarnej porzeczki – 200ml  G

 

Poniedziałek 13.11

 

Śniadanie dieta podstawowa

 

Kawa z mlekiem-250ml(1,7)G
Budyń jaglany - 250g (7)G z sosem wiśniowym – 70g G
Bułka grahamka- 1szt/50g (1)
Masło – 15g (7)
Szynka drobiowa – 50g (1,6,9,10)
Pomidor – 70g
Sałata
Gruszka – 1szt.

 

Obiad dieta podstawowa

 

Zupa z soczewicy – 250ml   (1,7,9) G
Gyros drobiowy - 100g (10)S
Sos jogurtowo-koperkowy - 70ml (3,7,10)
Ryż curry z warzywami-150gD
Surówka coleslaw - 150g (3,10)
Kompot z czarnej porzeczki -200ml  G

 

Wtorek 14.11

 

Śniadanie - dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

 

Kawa z mlekiem-250ml(1,7)G
Chleb razowy–3 kr/96g(1)
Masło – 15g (7) 
Pasta z jajek ze szczypiorkiem i majonezem–100g(3,7,10)G
Kiełbaska drobiowa biała - 1szt.(1,6,9,10)  na gorąco  
Pomidor-70g, 
Sałata 
Grejpfrut – 1/2szt.

 

Obiad - dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych  węglowowdanów

 

Zupa dyniowa – 250g (7,9)G
Filet z kurczaka–70g Piecz+P
Ziemniaki gotowane – 150g G
Surówka z marchwi i jabłka- 150g
Kompot z czarnej porzeczki b/c - 200ml G

 

Środa 15.11

 

Śniadanie - dieta podstawowa

 

Kawa z mlekiem-250ml(1,7)G 
Chleb razowy – 1 kromka /32g (1)
Bułka grahamka-1szt/50g(1)
Masło – 15g (7) 
Szynka gotowana - 50g (1,6,9,10) 
Ser topiony trójkąt –/1szt./18g (7) 
Pomidor – 70g, Sałata
Jabłko – 1szt.

Obiad dieta podstawowa

 

Rosół z makaronem – 250g (1,3,9) G 
Kurczak pieczony -180gPiecz.
Ziemniaki puree – 250g (7)G
Surówka z kapusty białej- 150g (3,10)
Kompot śliwkowy –200ml G

 

 

Czwartek 16.11

 

Śniadanie dieta podstawowa 

 

Zacierka – 250ml (1,3,7)G
Kawa z mlekiem-250ml(1,7)G
Bułka grahamka –1szt/50g (1)
Masło – 15g (7)
Pasztet zapiekany - 100g (3,9)Piecz.
Sałatka z ogórka i rzodkiewki - 150g
Sałata
Mandarynka – 1szt.

 

Obiad dieta podstawowa

Zupa pieczarkowa z makaronem – 250 ml (1,3,7,9)G
Kotlet schabowy panierowany – 100g (1,3)S
Ziemniaki gotowane–250gG
Surówka z czerwonej kapusty – 150g
Kompot z wieloowocowy – 200ml G

 

Piątek 17.11

 

Śniadanie dieta  z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

 

Kawa z mlekiem-250ml 
(1,7) G
Chleb razowy–3 kromki /96g (1)
Masło – 15g (7)
Ser grani - 200g (7)
Filet z kurczaka –50g P
Pomarańcza- 1/2szt.
Sałata

 

Obiad dieta podstawowa

 

Zupa jarzynowa z groszkiem – 250ml (7,9) G
Dorsz smażony - 150g (1,3,4) S
Ziemniaki  puree – 250g (7) G
Surówka z kiszonej kapusty– 150g
Kompot z czerwonej porzeczki – 200ml G

 

Poniedziałek 20.11

 

Śniadanie dieta podstawowa

 

Kakao – 250ml (7) G
Chleb razowy–1 kromka/32g (1) 
Bułka pszenna-1szt./55g(1,7)
Masło – 15g (7) 
Polędwica sopocka  – 50g (1,6,9,10) 
Dżem owocowy- 80g
Papryka -50g
Sałata
Gruszka – 1szt.

 

Obiad dieta podstawowa

 

Zupa pomidorowa z ryżem - 250ml (7,9) P

Pieczeń z indyka - 70g Piecz.

w sosie pieczeniowym – 125ml (1,7) Piecz.

Kopytka - 250g (1,3) G

Sałatka z buraków i jabłka -150g G

Kompot śliwkowy-200ml G

 

 

Wtorek 21.11

 

Śniadanie dieta podstawowa

 

Kawa z mlekiem-250ml(1,7)G
Kaszka manna - 200g (1,7)G z sosem z czarnej porzeczki - 70g G
Bułka z dynią -1 szt/50g(1,7)
Masło – 15g (7) 
Polędwica sopocka - 50g (1,6,9,10) 
Sałatka z pomidora i ogórka kiszonego – 150g 
Sałata

 

Obiad dieta podstawowa

 

Krem brokułowy - 250ml (7,9) G
Kotlet z soczewicy -100g/1szt. (1,3) S
Ziemniaki gotowane - 250g G
Surówka z marchwi i jabłka- 150g 
Kompot owocowy - 200ml G

 

Środa 22.11

 

Śniadanie dieta  podstawowa

 

Kawa z mlekiem-250ml(1,7)G
Chleb razowy–1 kr/32g(1) 
Bułka grahamka-1szt/50g(1)
Masło – 15g (7)
Ser topiony trójkąty-1szt/18g (7)
Kiełbasa krakowska - 50g (1,6,9,10)
Ogórek kiszony - 70g
Sałata 

 

Obiad dieta podstawowa

 

Rosół z makaronem -250ml (1,3,9) G
Udko z kurczaka pieczone - 1szt. w sosie własnym Piecz.
Ziemniaki gotowane –250g G
Surówka z czerwonej kapusty – 150g
Kompot z czerwonej porzeczki – 200ml  G

Więcej o żywieniu Pacjentek w GPSK

 

 

 

Czwartek 23.11

Śniadanie dieta podstawowa

Kawa z mlekiem-250ml(1,7)G
Owsianka na mleku-250g(7)G z musem jabłkowym – 70g  G
Bułka wieloziarnista - 1szt/70g (1,7,11)
Masło – 15g (7)
Szynka gotowana - 50g (1,6,9,10)
Pomidor – 70g , Sałata  

Obiad dieta wegetariańska 

Zupa ziemniaczana –250g (7,9)  G
Pyzy drożdżowe - 2szt/100g (1,3,7) G
Z sosem pieczarkowym – 200ml (1,7)  G
Sałatka z buraków i jabłka -150g  G
Kompot z czarnej porzeczki – 200ml  G

Piątek 24.11.

Śniadanie dieta podstawowa

Kawa z mlekiem -250ml (1,7) G
Bułka wieloziarnista - 1szt. /70g/ (1,7,11)
Masło – 15g (7) 
Muffinka marchewkowa – 1szt./100g (1,3,7) Piecz.
Kiełbasa żywiecka – 50g (1,6,9,10)
Pomidor – 70g
Pomarańcze- 1/2szt, Sałata

Obiad dieta podstawowa

Barszcz zabielany z makaronem -250ml(1,3,7,9) G 
Kotlet z jaj– 1 szt. (1,3) S
Ziemniaki gotowane – 250g  G  
Surówka z kapusty pekińskiej- 150g 
Kompot z czerwonej  porzeczki – 200 ml  G

Poniedziałek 27.11

Śniadanie dieta podstawowa

Kawa z mlekiem-250ml(1,7)G
Chleb razowy–1 kr/32g (1)
Bułka pszenna-1szt./55g(1,7) 
Masło – 15g (7) 
Pasta z jajek ze szypiorkiem i majonezem –100g (3,7,10)G 
Sałatka z ogórka i rzodkiewki – 150g
Sałata 

Obiad dieta podstawowa

Krem z białych warzyw - 250ml (7,9) G
Kotlet drobiowy panierowany- 100g (1,3) S
Ziemniaki gotowane-250g G
Surówka z białej kapusty -150g 
Kompot owocowy – 200ml G

Wtorek 28.11

Śniadanie dieta podstawowa

Kawa z mlekiem-250ml(1,7)G
Chleb razowy–1 kromka /32g/ (1,7)
Bułka grahamka-1szt./50g(1) 
Masło – 15g (7)
Szynka staropolska- 50g (1,6,9,10) 
Ser twarogowy wędzony – 50g (7) 
Ogórek kiszony – 70g, Sałata
Jabłko – 1szt. 


 

Obiad dieta lekkostrawna

Barszcz zabielany z makaronem – 250ml(1,7,9)G
Dorsz gotowany - 100g (4) G
 w sosie cytrynowym- 125ml (1,7) G
Ziemniaki gotowane – 250g G
Brokuły gotowane - 150g G  
Kompot truskawkowy – 200ml G

Środa 29.11

Śniadanie dieta łatwostrawna

Kawa z mlekiem-250ml(1,7)G
Chleb bal.–1 kromka/30g (1)
Bułka z dynią–1szt./50g(1,7)
Masło – 15g (7)
Pasta twarogowa z pomidorem i koperkiem – 150g (7)
Szynka gotowana - 35g (1,6,9,10)
Sałata
Jabłko pieczone – 1szt. Piecz

Obiad dieta łatwostrawna

Rosolnik - 250ml (1,9)G
Schab gotowany- 70gG
w sosie śmietanowym -125ml (1,7)G
Ziemniaki gotowane – 250gG
Sałatka z buraków i jabłka – 150gG
Kompot z owoców leśnych – 200mlG

Czwartek 30.11

Śniadanie dieta podstawowa

Kawa z mlekiem-250ml(1,7)G
Owsianka na mleku-250g(7)G  z musem śliwkowym – 70g G
Bułka pszenna–1szt./55g(1,7)
Masło – 15g (7)
Ser tylżycki – 35g (7)
Polędwica sopocka – 35g (1,6,9,10)
Papryka – 70g
Sałata 

Obiad dieta podstawowa

Zupa ziemniaczana –250ml (1,6,9,10) G
Gołąbki mięsne z ryżem w kapuście - 250g Piecz.
w sosie pomidorowym -125ml (1,7) G
Ziemniaki gotowane – 150g G
Kompot owocowy – 200ml G

Więcej informacji na temat żywienia w naszym Szpitalu pod linkiem:

https://www.gpsk.ump.edu.pl/pl/zywienie-pacjentek-42