Polna 33
Poznań
IZBA PRZYJĘĆ

Żywienie pacjentek

Drogie Pacjentki

Jadłospisy w naszym szpitalu są przygotowywane z zachowaniem najwyższych standardów dotyczących żywienia w oparciu o zalecenia zespołu szpitalnych dietetyków.  Posiłki dla Pacjentek są codziennie przygotowywane  na miejscu w szpitalnej kuchni  ze świeżych i sprawdzonych składników. Potrawy przygotowujemy tak by były  świeże, zróżnicowane i  smaczne a co najważniejsze - zawsze dostarczały wszystkich niezbędnych składników odżywczych .

W okresie hospitalizacji w naszym szpitalu dieta dla pacjentek dobierana jest indywidualnie, według zalecenia lekarza prowadzącego.

 
OBIAD - PODSTAWA

 

WTOREK  16.08

Zupa neapolitańska z lanym ciastem – 250ml (1,3,7,9)

Pierogi leniwe z masłem i cukrem-250g/50g (1,3,7)

Koktajl wiśniowy - 200ml (7)

Kompot – 200ml

 

ŚRODA 17.08

Rosół z makaronem – 250ml (1,3,9)

Kurczak pieczony – 180g

w sosie własnym

Ziemniaki puree - 250g (7)

Marchew z groszkiem gotowana - 150g (7)

Kompot – 200ml

 

CZWARTEK  18.08

Zupa pieczarkowa z makaronem – 250ml (1,3,7,9)

Kotlet schabowy panierowany - 100g (1,3)                   

Ziemniaki puree - 250g (7)

Kapusta czerwona gotowana  – 150g

Kompot – 200ml

 

PIĄTEK 19.08

Zupa jarzynowa z groszkiem – 250ml (9)

Ryba smażona – 120g (1,3)

Ziemniaki puree – 250g (7)

Surówka z kwaszonej kapusty - 150g

Kompot – 200ml

 

SOBOTA  20.08

Zupa wiśniowa z lanym ciastem - 250ml (1,3)

Pulpet gotowany – 90g (3)

w sosie koperkowym (1,7)

Kasza jęczmienna - 250g (1)

Surówka z białej kapusty – 150g

Kompot – 200ml

 

NIEDZIELA 21.08

Barszcz zabielany z makaronem - 250ml (1,3,7,9)

Zrazy zawijane – 90g (1,6,9,10)

w sosie pieczeniowym (1,7)

Pyzy drożdżowe – 2szt. (1,3,7)

Surówka koperkowa - 150g (3,10)

Kompot – 200ml

 

PONIEDZIAŁEK  22.08

Zupa pomidorowa z ryżem - 250ml (7,9)

Pieczeń z indyka - 65g

w sosie pieczeniowym (1,7)

Ziemniaki gotowane - 250g

Sałatka z buraków i papryki – 150g

Kompot – 200ml

 

 

 

 

 

OBIAD - DIETA

 

 

WTOREK  16.08

Zupa koperkowa z lanym ciastem – 250ml (1,3,9)

Pierogi leniwe z masłem i cukrem-250g/50g (1,3,7)

Koktajl wiśniowy - 200ml (7)

Kompot – 200ml

 

ŚRODA 17.08

Rosół z makaronem -250ml (1,3,9)

Kurczak gotowany – 180g

w sosie potrawkowym (1,3,7)

Ziemniaki gotowane - 250g

Marchew gotowana – 150g (7)

Kompot – 200ml

 

CZWARTEK  18.08

Zupa selerowa z lanym ciastem – 250ml (1,3,7,9)

Bitki ze schabu – 65g

w sosie ziołowym (1,7)

Ziemniaki gotowane - 250g

Dynia pieczona – 150g

Kompot – 200ml

 

PIĄTEK 19.08

Zupa jarzynowa – 250ml (9)

Ryba gotowana – 120g (3)

w sosie cytrynowym (1,7)

Ziemniaki gotowane - 250g

Szpinak puree – 150g (7)

Kompot – 200ml

 

SOBOTA  20.08

Zupa wiśniowa z lanym ciastem - 250ml (1,3)

Pulpet gotowany – 90g (3)

w sosie koperkowym (1,7)

Ziemniaki gotowane - 250g

Brokuły gotowane – 150g

Kompot – 200ml

 

NIEDZIELA 21.08

Barszcz zabielany z makaronem - 250ml (1,3,7,9)

Schab gotowany – 65g

w sosie pietruszkowym (1,7)

Pyzy drożdżowe – 2szt. (1,3,7)

Cukinia pieczona – 150g

Kompot – 200ml

 

PONIEDZIAŁEK  22.08

Zupa pomidorowa z ryżem - 250ml (7,9)

Indyk gotowany - 65g

w sosie śmietanowym  (1,7)

Ziemniaki gotowane - 250g

Sałatka z buraków i jabłka – 150g

Kompot – 200ml

 

 

GODZINY WYDAWANIA POSIŁKÓW:

  • Śniadanie: ok. 7.45
  • Obiad: ok. 13.00
  • Kolacja: ok. 17.00
 
WYKAZ DIET STOSOWANYCH W SZPITALU:

I. Dieta podstawowa

II. Dieta łatwostrawna
IIa. Dieta łatwostrawna wysokobiałkowa 
II b. Dieta łatwostrawna niskobiałkowa

III. Dieta żołądkowa

IV. Dieta wątrobowa
IVa. Dieta wątrobowo–cukrzycowa

V. Dieta cukrzycowa

VI. Dieta niskokaloryczna (ubogo energetyczna)
VII. Dieta łatwostrawna o zmiennej konsystencji
VII a. Dieta płynna
VII b. Dieta płynna wzmocniona
VII c. Dieta papkowata

VIII. Dieta specjalna
VIII a. Dieta bezsolna
VIII b. Dieta małosolna 
VIII c. Dieta bezmleczna 
VIII d. Dieta wegetariańska
VIII e. Dieta bezglutenowa

IX. Dieta ścisła

(Zgodne z instrukcją Dz.Ż/I/020 Rodzaje diet stosowanych w Szpitalu)
 

WYKAZ ALERGENÓW:

  1. zboża zawierające gluten (pszenica, jęczmień, żyto, owies, kamut, orkisz)
  2. skorupiaki i produkty pochodne
  3. jaja i produkty pochodne
  4. ryby i produkty pochodne
  5. orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
  6. soja i produkty pochodne
  7. mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
  8. orzechy i produkty pochodne
  9. seler i produkty pochodne
  10. gorczyca i produkty pochodne
  11. nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. dwutlenek siarki i siarczyny (E220-228)  
  13. łubin i produkty pochodne
  14. mięczaki i produkty pochodne
 
Jeśli chcecie się Panie podzielić z nami
Waszymi opiniami, prosimy o kontakt mailowy:
Żywienie pacjentek
W UZASADNIONYCH PRZYPADKACH JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE