Polna 33
Poznań
IZBA PRZYJĘĆ

Żywienie pacjentek

Drogie Pacjentki

Jadłospisy w naszym szpitalu są przygotowywane z zachowaniem najwyższych standardów dotyczących żywienia w oparciu o zalecenia zespołu szpitalnych dietetyków.  Posiłki dla Pacjentek są codziennie przygotowywane  na miejscu w szpitalnej kuchni  ze świeżych i sprawdzonych składników. Potrawy przygotowujemy tak by były  świeże, zróżnicowane i  smaczne a co najważniejsze - zawsze dostarczały wszystkich niezbędnych składników odżywczych .

W okresie hospitalizacji w naszym szpitalu dieta dla pacjentek dobierana jest indywidualnie, według zalecenia lekarza prowadzącego.

Każda Pacjentka, która podczas pobytu w Szpitalu korzysta z posiłków diety podstawowej, może od poniedziałku do piątku,  spośród trzech propozycji serwowanych tego dnia, wybrać zestaw obiadowy dla siebie.

 

 
OBIAD - PODSTAWA

 

Wtorek 24.07

Zestaw I

Krem brokułowy – 250ml (7)

Kotlet z soczewicy -100g/1szt (1,3)

Ziemniaki gotowane – 250g

Surówka z selera i brzoskwini- 150g (7,9)

Kompot – 200ml

 

Zestaw II

Krem brokułowy – 250ml (7)

Gulasz wieprzowy- 250g

Ryż brązowy- 150g

Surówka z marchwi i jabłka- 150g

Kompot – 200ml

 

Zestaw III

Krem brokułowy – 250ml (7)

Sos pomidorowo-jarzynowy z cukinią -150ml (1,7,9)

Makaron spaghetti - 150g (1,3)

Kompot – 200ml

 

ŚRODA 24.07

 

Zestaw I

Rosół z makaronem - 250ml (1,3,9)

Udko z kurczaka pieczone – 1 porcja

w sosie własnym

Ziemniaki gotowane – 250g

Surówka z czerwonej kapusty – 150g

Kompot – 200ml

 

Zestaw II

Rosół z makaronem - 250ml (1,3,9)

Udko drobiowe gotowane – 1 porcja

w sosie potrawkowym– 125ml (1,7)

Ryż gotowany – 250g

Marchew gotowana z groszkiem– 150g

Kompot – 200ml

 

Zestaw III

Rosół z makaronem - 250ml (1,3,9)

Kotlet warzywny- 1szt/100g (3)

Ziemniaki gotowane – 250g

Surówka z czerwonej kapusty - 150g

Kompot – 200ml

 

CZWARTEK 25.07

 

Zestaw I

Zupa ogórkowa – 250ml (7,9)

Strogonow wieprzowy - 250g (1,7,10)

Kluski kładzione - 150g (1,3)

Sałatka z buraków i jabłka - 150g

Kompot – 200ml

 

Zestaw II

Zupa ogórkowa – 250ml (7,9)

Zrazy zawijane ze schabu - 90g

w sosie pieczeniowym (1)

Pyzy drożdżowe - 2szt./100g (1,3,7)

Sałatka z buraków i jabłka - 150g

Kompot – 200ml

 

Zestaw III

Zupa ogórkowa – 250ml (7,9)

Pyzy drożdżowe - 2szt/100g (1,3,7)

Z sosem pieczarkowym – 200ml (1,7)

Sałatka z buraków i jabłka -150g

Kompot – 200ml

 

PIĄTEK 26.07

 

Zestaw I

Barszcz zabielany z makaronem – 250ml (1,7,9)

Kotlet z jajka - 1szt (3)

Ziemniaki gotowane – 250g

Surówka z kapusty pekińskiej - 150g

Kompot – 200ml

 

Zestaw II

Barszcz zabielany z makaronem – 250ml (1,7,9)

Sos boloński z groszkiem - 250g (1)

Makaron spaghetti – 250g (1,3)

Kompot – 200ml

 

Zestaw III

Barszcz zabielany z makaronem – 250ml (1,3,7,9)

Jajko z pieca – 2 szt. (3)

w sosie koperkowym (1,7)

Ziemniaki gotowane – 250g

Sałata lodowa z jogurtem – 100g(7)

Kompot – 200ml

 

SOBOTA 27.07

Zupa wiśniowa – 250ml (1,3,7)

Pieczeń ze schabu – 70g

W sosie pieczeniowym (1,7)

Ziemniaki gotowane – 250g

Surówka koperkowa – 150

 

 

NIEDZIELA 28.07

Krem marchwiowo-ziemniaczany – 250ml (7,9)

Kotlet mielony - 100g (1,3)

w sosie koperkowym (1,7)

Ryż gotowany – 150g

Mieszanka warzywna – 150g

Kompot – 200ml

 

PONIEDZIAŁEK 29.07

 

Zestawa I

Krem z białych warzyw - 250ml (7,9)

Kotlet drobiowy panierowany – 100g (1,3)

Ziemniaki gotowane – 250g

Surówka z białej kapusty – 150g

Kompot – 200ml

 

Zestaw II

Krem z białych warzyw - 250ml (7,9)

Filet z kurczaka na słodko z ananasem i papryką - 150g

Ryż paraboliczny – 150g

Kompot – 200ml

 

Zestaw III

Krem z białych warzyw - 250ml (7,9)

Kotlet z cukinii - 1szt/100g (7)

Ziemniaki gotowane - 250g

Surówka z białej kapusty -150g

Kompot – 200ml

 

OBIAD - DIETA

 

WTOREK 23.07

Krem brokułowy – 250ml (7)

Sos pomidorowo - jarzynowy 125ml

z cukinią 50g (1,7,9)

Makaron spaghetti -150g (1,3)

Kompot – 200m

 

ŚRODA 24.07

Rosół z makaronem - 250ml (1,3,9)

Udko drobiowe gotowane – 1 porcja

w sosie potrawkowym – 125ml (1,7)

Ziemniaki gotowane – 250g

Brokuły gotowane – 150g

Kompot – 200ml

 

CZWARTEK 25.07

Zupa ziemniaczana – 250ml (7,9)

Schab gotowany - 70g

w sosie jarzynowym (1,7)

Pyzy drożdżowe - 2szt./100g (1,3,7)

Sałatka z buraków i jabłka - 150g

Kompot – 200ml

 

PIĄTEK 26.07

Barszcz zabielany z makaronem – 250ml (1,7,9)

Jajo z pieca- 2szt (3)

Ziemniaki gotowane – 250g

Sałata lodowa z jogurtem - 150g (7)

Kompot – 200ml

 

SOBOTA 27.07

Zupa wiśniowa – 250ml (1,3,7)

Schab gotowany – 70g

w sosie pietruszkowym (1,7)

Ziemniaki gotowane - 250g

Dynia pieczona – 150g

 

NIEDZIELA 28.07

Krem marchwiowo-ziemniaczany – 250ml (7,9)

Pulpet gotowany – 65g (1,3)

w sosie koperkowym (1,7)

Ryż gotowane – 150g

Cukinia pieczona – 150g

Kompot – 200ml

 

PONIEDZIAŁEK 29.07

Krem z białych warzyw - 250ml (7,9)

Filet z kurczaka gotowany - 70g

w sosie śmietanowym (1,7)

Ziemniaki gotowane – 250g

Bukiet warzyw gotowanych – 150g

Kompot – 200ml

 

GODZINY WYDAWANIA POSIŁKÓW:

  • Śniadanie: ok. 7.45
  • Obiad: ok. 13.00
  • Kolacja: ok. 17.00
 
WYKAZ DIET STOSOWANYCH W SZPITALU:

I. Dieta podstawowa

II. Dieta łatwostrawna
IIa. Dieta łatwostrawna wysokobiałkowa 
II b. Dieta łatwostrawna niskobiałkowa

III. Dieta żołądkowa

IV. Dieta wątrobowa
IVa. Dieta wątrobowo–cukrzycowa

V. Dieta cukrzycowa

VI. Dieta niskokaloryczna (ubogo energetyczna)
VII. Dieta łatwostrawna o zmiennej konsystencji
VII a. Dieta płynna
VII b. Dieta płynna wzmocniona
VII c. Dieta papkowata

VIII. Dieta specjalna
VIII a. Dieta bezsolna
VIII b. Dieta małosolna 
VIII c. Dieta bezmleczna 
VIII d. Dieta wegetariańska
VIII e. Dieta bezglutenowa

IX. Dieta ścisła

(Zgodne z instrukcją Dz.Ż/I/020 Rodzaje diet stosowanych w Szpitalu)
 

WYKAZ ALERGENÓW:

  1. zboża zawierające gluten (pszenica, jęczmień, żyto, owies, kamut, orkisz)
  2. skorupiaki i produkty pochodne
  3. jaja i produkty pochodne
  4. ryby i produkty pochodne
  5. orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
  6. soja i produkty pochodne
  7. mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
  8. orzechy i produkty pochodne
  9. seler i produkty pochodne
  10. gorczyca i produkty pochodne
  11. nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. dwutlenek siarki i siarczyny (E220-228)  
  13. łubin i produkty pochodne
  14. mięczaki i produkty pochodne
 
Jeśli chcecie się Panie podzielić z nami
Waszymi opiniami, prosimy o kontakt mailowy:
Żywienie pacjentek
W UZASADNIONYCH PRZYPADKACH JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE