Polna 33
Poznań

Żywienie pacjentek

Drogie Pacjentki

Jadłospisy w naszym szpitalu są przygotowywane z zachowaniem najwyższych standardów dotyczących żywienia w oparciu o zalecenia zespołu szpitalnych dietetyków.  Posiłki dla Pacjentek są codziennie przygotowywane  na miejscu w szpitalnej kuchni  ze świeżych i sprawdzonych składników. Potrawy przygotowujemy tak by były  świeże, zróżnicowane i  smaczne a co najważniejsze - zawsze dostarczały wszystkich niezbędnych składników odżywczych .

W okresie hospitalizacji w naszym szpitalu dieta dla pacjentek dobierana jest indywidualnie, według zalecenia lekarza prowadzącego.

Każda Pacjentka, która podczas pobytu w Szpitalu korzysta z posiłków diety podstawowej, może od poniedziałku do piątku,  spośród trzech propozycji serwowanych tego dnia, wybrać zestaw obiadowy dla siebie.

 

   
 

OBIAD DIETA PODSTAWOWA

WTOREK  04.02

Zestaw I
Krem z białych warzyw – 250g (7,9)
Kluski kładzione z boczkiem - 350g (1,3,6,7,8,9,10)
Kapusta kwaszona gotowana - 150g
Kompot – 200ml


Zestaw II
Krem z białych warzyw – 250g (7,9)
Kotlet drobiowy panierowany – 100g (1,3)
Ziemniaki gotowane – 250g 
Surówka z kapusty pekińskiej - 150g 
Kompot – 200ml

Zestaw III
Krem z białych warzyw – 250g (7,9)
Schab nadziewany szpinakiem – 100g 
Kasza gryczana z warzywami – 150g
Surówka z kapusty pekińskiej - 150g 
Kompot – 200ml 

ŚRODA  05.02

Zestaw I
Rosół z makaronem – 250ml (1,3,9)
Udko pieczone - 1porcja 
w sosie własnym 
Ziemniaki pieczone z pietruszką  – 250g 
Surówka koperkowa  – 150g (3,10)
Kompot – 200ml

Zestaw II
Rosół z makaronem – 250ml (1,3,9)
Udko gotowane – 1 porcja
w sosie cytrynowym - 125ml (1,7)
Ryż paraboliczny – 150g
Marchew gotowana - 150g (7)
Kompot – 200ml

Zestaw III
Rosół z makaronem – 250ml (1,3,9)
Kotlety z brokuł - 1szt./100g (1,3) 
Ziemniaki gotowane – 250g 
Surówka koperkowa –150g (3,10)
Kompot - 200ml   

CZWARTEK  06.02

Zestaw I
Krupnik jęczmienny – 250ml (1,9)
Chili con carne - 250g
Ryż brązowy gotowany - 150g
Kompot – 200ml

Zestaw II
Krupnik jęczmienny – 250ml (1,9)
Naleśniki z serkiem kokosowym z sosem czekoladowym- 2 szt. (1,3,7)
Kompot – 200ml

Zestaw III
Krupnik jęczmienny – 250ml (1,9)
Chili wegetariańskie - 250g  
Ryż paraboliczny - 150g   
Kompot – 200ml 

PIĄTEK  07.02

Zestaw I
Grochówka - 250ml (1,6,9,10)
Jajka z pieca – 2 szt. (3)
Ziemniaki gotowane – 250g 
Fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą  - 150g (1,7)
Kompot – 200ml

Zestaw II
Grochówka - 250ml (1,6,9,10)
Ryż brązowy z mięsem i warzywami - 400g
Surówka z kiszonej kapusty- 150g
Kompot – 200ml

Zestaw III
Grochówka - 250ml (1,6,9,10)
Pierogi leniwe z masłem i cukrem- 250g (1,3,7)
Koktajl truskawkowy (7) 
Surówka z marchewki i jabłka – 150g
Kompot – 200ml

SOBOTA  8.02
Zupa jarzynowa z brukselką -  250ml (7,9)
Pulpet gotowany – 90g (1,3)
w sosie pomidorowym - 125ml (1,7)
Makaron penne - 150g (1,3)
Brokuły gotowane  – 150g
Kompot  - 200ml

NIEDZIELA 9.02
Zupa pomidorowa z makaronem – 250ml (1,3,7,9)
Pieczeń ze schabu – 70g 
w sosie pieczeniowym – 125ml (1,7)
Pyzy drożdżowe – 2szt./100g (1,3,7)
Sałatka z buraków i jabłka - 150g 
Kompot – 200ml


PONIEDZIAŁEK  10.02

Zestaw I
Krem z soczewicy – 250ml (7,9)
Gyros drobiowy – 100g    
Sos jogurtowo-koperkowy – 70ml (7)
Ryż curry z warzywami – 150g
Surówka coleslaw - 150g (3,10)
Kompot – 200ml

Zestaw II
Krem z soczewicy – 250ml (7,9)
Naleśniki ze szpinakiem i serem feta- 2 szt. (1,3,7)
Kompot – 200ml

Zestaw III
Krem z soczewicy – 250ml (7,9)
Sos jogurtowo-koperkowy - 70ml (3,7,10)
Ryż curry z warzywami - 300g
Surówka coleslaw - 150g (3,10)
Kompot – 200ml

OBIAD DIETA ŁATWOSTRAWNA

WTOREK  4.02
Krem z białych warzyw – 250g (7,9)
Schab nadziewany szpinakiem – 100g 
w sosie śmietanowym - 125ml (1,7)
Ziemniaki gotowane – 250g
Cukinia pieczona - 150g
Kompot – 200ml

ŚRODA  5.02
Rosół z makaronem – 250ml (1,3,9)
Udko gotowane – 1 porcja
 w sosie cytrynowym - 125ml (1,7)
Ziemniaki gotowane – 250g
Marchew gotowana - 150g (7)
Kompot – 200ml

CZWARTEK  6.02
Krem dyniowy – 250ml (7,9)
Sos mięsno - jarzynowy - 250g (1,7,9)
Ryż gotowany - 150g
Kompot – 200ml

PIĄTEK  7.02
Barszcz zabielany z makaronem - 250ml (1,3,7,9)
Jajka z pieca – 2 szt. (3)
w sosie koperkowym - 125ml (1,7)
Ziemniaki gotowane – 250g
Szpinak puree - 150g (7) 
Kompot – 200ml

SOBOTA  8.02
Zupa jarzynowa -  250ml (7,9)
Pulpet gotowany – 90g (1,3)
w sosie pomidorowym - 125ml (1,7)
Makaron penne - 150g (1,3)
Brokuły gotowane – 150g 
Kompot – 200ml

NIEDZIELA 9.02
Zupa pomidorowa z makaronem – 250ml (1,3,7,9)
Schab gotowany – 70g
w sosie pietruszkowym - 125ml (1,7)
Pyzy drożdżowe – 2szt./100g (1,3,7)
Sałatka z buraków i jabłka – 150g
Kompot – 200ml

PONIEDZIAŁEK  10.02
Zupa ziemniaczana – 250ml (7,9)
Risotto z kurczakiem - 200g (1,7,9)
Ryż gotowany - 150g
Kompot – 200ml


 

 

GODZINY WYDAWANIA POSIŁKÓW:

  • Śniadanie: ok. 7.45
  • Obiad: ok. 13.00
  • Kolacja: ok. 17.00
 
WYKAZ DIET STOSOWANYCH W SZPITALU:

I. Dieta podstawowa

II. Dieta łatwostrawna
IIa. Dieta łatwostrawna wysokobiałkowa 
II b. Dieta łatwostrawna niskobiałkowa

III. Dieta żołądkowa

IV. Dieta wątrobowa
IVa. Dieta wątrobowo–cukrzycowa

V. Dieta cukrzycowa

VI. Dieta niskokaloryczna (ubogo energetyczna)
VII. Dieta łatwostrawna o zmiennej konsystencji
VII a. Dieta płynna
VII b. Dieta płynna wzmocniona
VII c. Dieta papkowata

VIII. Dieta specjalna
VIII a. Dieta bezsolna
VIII b. Dieta małosolna 
VIII c. Dieta bezmleczna 
VIII d. Dieta wegetariańska
VIII e. Dieta bezglutenowa

IX. Dieta ścisła

(Zgodne z instrukcją Dz.Ż/I/020 Rodzaje diet stosowanych w Szpitalu)
 

WYKAZ ALERGENÓW:

  1. zboża zawierające gluten (pszenica, jęczmień, żyto, owies, kamut, orkisz)
  2. skorupiaki i produkty pochodne
  3. jaja i produkty pochodne
  4. ryby i produkty pochodne
  5. orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
  6. soja i produkty pochodne
  7. mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
  8. orzechy i produkty pochodne
  9. seler i produkty pochodne
  10. gorczyca i produkty pochodne
  11. nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. dwutlenek siarki i siarczyny (E220-228)  
  13. łubin i produkty pochodne
  14. mięczaki i produkty pochodne
 
Jeśli chcecie się Panie podzielić z nami
Waszymi opiniami, prosimy o kontakt mailowy:
Żywienie pacjentek
W UZASADNIONYCH PRZYPADKACH JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE