Polna 33
Poznań
IZBA PRZYJĘĆ

Żywienie pacjentek

Drogie Pacjentki

Jadłospisy w naszym szpitalu są przygotowywane z zachowaniem najwyższych standardów dotyczących żywienia w oparciu o zalecenia zespołu szpitalnych dietetyków.  Posiłki dla Pacjentek są codziennie przygotowywane  na miejscu w szpitalnej kuchni  ze świeżych i sprawdzonych składników. Potrawy przygotowujemy tak by były  świeże, zróżnicowane i  smaczne a co najważniejsze - zawsze dostarczały wszystkich niezbędnych składników odżywczych .

W okresie hospitalizacji w naszym szpitalu dieta dla pacjentek dobierana jest indywidualnie, według zalecenia lekarza prowadzącego.

 
OBIAD - PODSTAWA

 

WTOREK 16.04

Barszcz ukraiński – 250ml (7,9)

Racuchy drożdżowe – 3szt/250g (1,3,7)

z musem z czarnej porzeczki

Kompot - 200ml

 

ŚRODA 17.04

Zupa krem z zielonego groszku– 250g (7, 9)

Roladki ze schabu z serem panierowane - 100g

(1,3,7)

Ziemniaki puree – 250g (7)

Surówka z kapusty pekińskiej – 150g

Kompot – 200ml

 

CZWARTEK 18.04

Zupa ziemniaczana – 250ml (9)

Gołąbki mięsne z ryżem w kapuście - 250g

w sosie pomidorowym (1,7)

Ziemniaki gotowane – 150g

Kompot – 200ml

 

PIĄTEK 19.04

Zupa pomidorowa z ryżem - 250ml (7,9)

Gzik z koperkiem – 250g (7)

Ziemniaki gotowane – 250g

Kompot – 200ml

 

SOBOTA 20.04

Grochówka – 250ml (1,7,9)

Gulasz wieprzowo-jarzynowy – 250g (1,9)

Pyzy – 2szt. (1,3,7)

Kompot – 200ml

 

NIEDZIELA 21.04

Zupa brokułowa zabielana– 250ml (7,9)

Kotlet drobiowy panierowany –100g (1,3)

Ziemniaki puree – 250g

Surówka z selera i brzoskwini ze śmietaną- 150g (7,9)

Kompot – 200ml

 

PONIEDZIAŁEK 22.04

Zupa z cukinii z grzankami – 250ml (1,7,9)

Schab nadziewany – 1pl

w sosie pieczeniowym (1,7)

Kasza pęczak - 150g (1)

Surówka z czerwonej kapusty – 150g

Kompot – 200ml

OBIAD - DIETA

 

WTOREK 16.04

Barszcz zabielany z makaronem – 250ml (7,9)

Dorsz gotowany – 100g (4)

w sosie cytrynowym (1,7)

Ziemniaki gotowane – 250g

Brokuły gotowane – 150g

Kompot – 200ml

 

ŚRODA 17.04

Rosolnik – 250g (1,9)

Schab gotowany – 65g

w sosie śmietanowym (1,7)

Ziemniaki gotowane – 250g

Sałatka z buraków i jabłka – 150g

Kompot – 200ml

 

CZWARTEK 18.04

Zupa ziemniaczana – 250ml (9)

Pulpet gotowany - 65g (1,3)

w sosie pomidorowym (1,7)

Ziemniaki gotowane – 250g

Bukiet warzyw gotowanych – 150g

Kompot – 200ml

 

PIĄTEK 19.04

Zupa pomidorowa z ryżem - 250ml (7,9)

Gzik z koperkiem – 250g (7)

Ziemniaki gotowane – 250g

Kompot – 200ml

 

SOBOTA 20.04

Zupa selerowa z lanym ciastem – 250ml (1,3,7,9)

Gulasz wieprzowo-jarzynowy – 250g (1,9)

Pyzy – 2szt. (1,3,7)

Kompot – 200ml

 

NIEDZIELA 21.04

Zupa brokułowa zabielana– 250ml (7,9)

Filet z kurczaka gotowany – 65g

w sosie pietruszkowym (1,7)

Ziemniaki gotowane – 250g

Sałatka z buraków i jabłka- 150g

Kompot – 200ml

 

PONIEDZIAŁEK 22.04

Zupa z cukinii i marchwi – 250ml (7,9)

Schab nadziewany – 1pl

w sosie koperkowym (1,7)

Ryż gotowany – 150g

Brokuły gotowane – 150g

Kompot – 200ml

 

GODZINY WYDAWANIA POSIŁKÓW:

  • Śniadanie: ok. 7.45
  • Obiad: ok. 13.00
  • Kolacja: ok. 17.00
 
WYKAZ DIET STOSOWANYCH W SZPITALU:

I. Dieta podstawowa

II. Dieta łatwostrawna
IIa. Dieta łatwostrawna wysokobiałkowa 
II b. Dieta łatwostrawna niskobiałkowa

III. Dieta żołądkowa

IV. Dieta wątrobowa
IVa. Dieta wątrobowo–cukrzycowa

V. Dieta cukrzycowa

VI. Dieta niskokaloryczna (ubogo energetyczna)
VII. Dieta łatwostrawna o zmiennej konsystencji
VII a. Dieta płynna
VII b. Dieta płynna wzmocniona
VII c. Dieta papkowata

VIII. Dieta specjalna
VIII a. Dieta bezsolna
VIII b. Dieta małosolna 
VIII c. Dieta bezmleczna 
VIII d. Dieta wegetariańska
VIII e. Dieta bezglutenowa

IX. Dieta ścisła

(Zgodne z instrukcją Dz.Ż/I/020 Rodzaje diet stosowanych w Szpitalu)
 

WYKAZ ALERGENÓW:

  1. zboża zawierające gluten (pszenica, jęczmień, żyto, owies, kamut, orkisz)
  2. skorupiaki i produkty pochodne
  3. jaja i produkty pochodne
  4. ryby i produkty pochodne
  5. orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
  6. soja i produkty pochodne
  7. mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
  8. orzechy i produkty pochodne
  9. seler i produkty pochodne
  10. gorczyca i produkty pochodne
  11. nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. dwutlenek siarki i siarczyny (E220-228)  
  13. łubin i produkty pochodne
  14. mięczaki i produkty pochodne
 
Jeśli chcecie się Panie podzielić z nami
Waszymi opiniami, prosimy o kontakt mailowy:
Żywienie pacjentek
W UZASADNIONYCH PRZYPADKACH JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE